Eieren leggen mogelijk ondergang van dinosauriërs
Zwitserse wetenschappers hebben met behulp van een nieuwe wiskundige formule een alternatieve theorie bedacht voor het uitsterven van de dinosauriërs. Volgens hen hadden de dinosauriërs geen kans de catastrofe te overleven door het kleine formaat van hun eieren.
De dinosauriërs zijn 65 miljoen jaar geleden uitgeroeid door een enorme asteroïde die insloeg in de aarde. Maar hun eieren hebben er mogelijk voor gezorgd dat ze deze catastrofe nooit overleefd zouden kunnen hebben. Na de inslag veranderde het klimaat op aarde drastisch, waardoor alle dieren die zwaarder wogen dan 25 kilogram omkwamen.
Vogels bleven leven doordat zij niet zoveel eten nodig hadden om te groeien en kleine zoogdieren overleefden doordat zij na de geboorte werden gezoogd door hun moeder.
De eieren
De grootte van de eieren wordt beperkt door de dikte van de schaal. Als de eierschaal te dik is, kan het geen zuurstof meer doorlaten voor de embryo. Daardoor was de grootte van het ei beperkt en begonnen enorme dinosauriërs hun leven als kleine baby’s. Het nageslacht van de vier ton wegende Titanosaurus was bijvoorbeeld 2.500 kleiner dan de ouders. Ter vergelijking: een pasgeboren olifant is ‘maar’ 22 keer kleiner dan zijn ouders.
Deze kleine dinosauriërs moesten dus heel veel groeien. Hierdoor waren er weinig volwassen dinosauriërs van gemiddelde grootte – deze moesten concurreren met de opgroeiende jonge dinosauriërs voor voedsel en waren daardoor gedwongen te evolueren tot grotere dieren of tot vogels. Na de inslag van de asteroïde bleven er geen dinosauriërs over omdat deze allemaal veel meer dan 25 kilogram wogen, en dus te groot waren om het te overleven.
Succes of ondergang?
Volgens John Hutchinson, een Britse evolutionair bioloog, is de theorie goed mogelijk. Hij vindt echter ook dat het leggen van eieren niet helemaal slecht was. Misschien was het zelfs het succes van de dinosauriërs. Ze groeiden relatief snel, begonnen met voortplanten voordat ze volgroeid waren en legden meerdere eieren per leg. “Hier gaat nog veel over gediscussieerd worden,” aldus Hutchinson.
Bronnen: ABC News, Paneuropean Networks en Daily mail.