Egyptologen vinden tombe met gemummificeerde kinderen

Egyptologen vinden tombe met gemummificeerde kinderen

Egyptologen vinden tombe met gemummificeerde kinderenArcheologen hebben in de Vallei der Koningen, nabij de tombes van de farao’s, een begraafplaats gevonden van meerdere kinderen en andere familieleden van twee farao’s. De opgravingen werden uitgevoerd door egyptologen van de Universiteit van Basel en waren vooral gericht op tombe KV 40, waar tot op heden weinig over bekend was.

De egyptologen werken al circa drie jaar aan tombe KV 40, nabij de Egyptische stad Luxor. Het team dacht tot nu toe dat het niet een tombe van mensen van adel was en dat deze stamt uit de 18e Dynastie van Egypte (1550 – 1292 v.Chr.). Er werd een zes meter diepe schacht uitgegraven, waardoor het team toegang kreeg tot vijf ondergrondse kamers.

Thoetmosis en Amenhotep

In vier van de kamers vonden de egyptologen de gemummificeerde overblijfselen van minstens vijftig mensen. Ruim dertig van hen konden ze identificeren door middel van inscripties of potten die ook in de kamers werden gevonden. Ze ontwaarden ook titels als ‘prins’ en ‘prinses’, wat leidde tot de ontdekking dat sommigen lid waren van de families van de farao’s Thoetmosis IV en Amenhotep III.

Gemummificeerde kinderen

Na analyse van het hiëratische schrift – dat Egyptenaren naast hiërogliefen gebruikten – bleek dat er in tombe KV 40 de overblijfselen van minstens acht tot op heden onbekende dochters van adel, vier onbekende prinsen en enkele onbekende buitenlandse vrouwen liggen begraven. Veel hiervan waren volwassen toen ze stierven, al zijn er ook enkele gemummificeerde kinderen gevonden.

“We hebben een opmerkelijk aantal voorzichtig gemummificeerde pasgeborenen en kleuters gevonden die normaal gesproken veel soberder worden begraven,” aldus egyptoloog Susanne Bickel. “Wij vermoeden dat leden van adellijke families hier voor meerdere decennia werden begraven.”

Hergebruikte tombe

Naast de overblijfselen vonden de archeologen talloze fragmenten van gereedschap, lijkkisten en textiel. Desondanks zijn veel van de overblijfselen en de muren aangetast door vuur, mogelijk die van schattenjagers. De fragmenten duiden erop dat tombe KV 40 een tweede maal als begraafplaats is gebruikt voor leden van priesterlijke families in de 9e eeuw v.Chr.

Bron: phys.org

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's