Geen foto

Egyptische vindplaats Aboesir bedreigd door vuilnis en plundering

De piramide van Neferkare in AbousirSinds de opstanden in Egypte van afgelopen januari wordt er vuilnis gestort op de archeologische vindplaats Aboesir in Egypte. Ook gaan de arbeiders van een nabije zandafgraving illegaal op zoek naar archeologische voorwerpen in het beschermde gebied. Het gebrek aan handhaving in de regio lijkt de oorzaak te zijn van de problemen.

Aboesir is een locatie in de buurt van Gizeh waar verschillende piramiden uit de periode van de 5e Dynastie van Egypte staan. In de omgeving, enkele kilometers verder de woestijn in, liggen verder een vuilstortplaats en een zandafgraving. Volgens een Egyptische website rijden de vuilniswagens sinds enige tijd niet meer de hele weg af naar de vuilstort, maar dumpen ze het afval op willekeurige plekken in de woestijn, ook op archeologisch waardevolle locaties.

Ook de arbeiders van een nabijgelegen zandafgraving brengen schade toe aan Aboesir. Volgens bewoners van het gebied werd de archeologische vindplaats in het verleden al regelmatig bezocht door illegale schatzoekers, maar nu gebruiken de werklieden zelfs hun grote machines om het terrein om te spitten. “Ze graven helemaal door het zand tot de modder die uit oude tijden stamt”, zegt een omwonende die anoniem wil blijven.

Deze praktijken hebben te maken met het gebrek aan orde en handhaving sinds de revolutie in Egypte. Naast Aboesir ligt ook een legerbasis, maar de militairen hebben tot nu toe niet ingegrepen. Officiële klachten van bewoners hebben ook niet tot actie geleid. Het Ministerie van Oudheidkundige Zaken zegt dat het plunderen van de vindplaats gestopt is, en dat het niet verantwoordelijk is voor het vuilnis. Het Ministerie van Milieu wijst verantwoordelijkheid ook van de hand.

Bron: Egypt Independent

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's