Geen foto

Egyptische musea geplunderd

Egyptisch Museum CaïroVolgens de Egyptische archeoloog Zahi Hawass zijn meerdere Egyptische musea geplunderd. Dat schrijft hij op zijn website. De plunderaars maken gebruik van de politieke onlusten.

Vrijdag klommen circa duizend mensen over de muren van het Egyptisch Museum in Caïro, drongen de Museumwinkel binnen en stalen de daar uitgestalde replica's. Volgens Hawass verkeerden de plunderaars in de veronderstelling dat ze zich in het museum zelf bevonden en dat de kostbaarheden die ze stalen antiek waren. Een klein groepje plunderaars drong verder het gebouw binnen, op zoek naar goud. Ze sloegen vitrines kapot en braken een beeld van Toetanchamon. Tegen tien uur 's avonds stelde het leger het gebouw veilig.

Ook andere musea, waaronder het Nationaal Museum van Alexandrië en het Koptisch Museum in Caïro, werden belaagd. En in de Sinaï plunderde een groep gewapende mannen een magazijn waar antieke voorwerpen lagen opgeslagen uit het museum van Port Said.

Omdat de Egyptische overheid het internet heeft afgesloten, moest Hawass het bericht over de plunderingen per fax naar collega's in Europa sturen. Zij publiceerden het op zijn website.

Bron: drhawass.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's