Geen foto

Egyptische mummie met mysterieuze gedenkplaten ontdekt

Bij het onderzoeken van een 1700 jaar oude Egyptische mummie wiens hart ontbreekt, troffen Canadese onderzoekers van de McGill University in Montréal twee gedenkplaten op het lichaam aan. Wetenschappers zijn bezig met verder onderzoek naar de gedenkplaten.

Balsemen van een mummie

De gemummificeerde vrouw is tussen de 30 en de 50 jaar geworden en stamt uit de tijd dat het Christendom zich verspreidde en traditionele Egyptische gewoonten zoals het balsemen van doden daardoor afnamen. Desondanks werd de balsemprocedure bij deze mummie nauwkeurig gevolgd: alle organen, inclusief haar hart, werden verwijderd. Haar hersenen werden echter intact gelaten en haar ingewanden werden gevuld met kruiden. Voordat het lichaam in doeken werd gewikkeld, zijn er om onbekende redenen twee gedenkplaten van pleistersteen op het borstbeen en de onderbuik gelegd.

Gedenkplaat

De aangetroffen gedenkplaten op het lichaam van de vrouw waren niet aangebracht op de plaatsen waar de balsemers het lichaam hadden geopend, zoals dit gebruikelijk was. Wetenschappers speculeren over de redenen achter de plaatsing van de gedenkplaten. De gedenkplaat op het borstbeen van de vrouw is mogelijk bedoeld ter vervanging van het hart. Over de reden van de gedenkplaat op de onderbuik is meer discussie. Onderzoekers geven aan dat de gedenkplaat mogelijk als ritueel geneesmiddel diende voor het lichaam om zo het leven in het hiernamaals voor de vrouw te verbeteren.

Bronnen

www.foxnews.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's