Geen foto

Egyptische lijkkist in Brits museum blijkt 3.500 jaar oud

De Egyptische lijkkist blijkt 1.000 jaar ouder dan het lijk dat erin ligt.Een Egyptische lijkkist die tentoon werd gesteld in het Torquay Museum in het Britse plaatsje Devon blijkt 1.000 jaar ouder te zijn dan het lijk dat er in werd opgeslagen. Medewerkers van het museum waren zich niet bewust dat de sarcofaag 3.500 jaar oud was, tot een expert de kist aanduidde als een zeldzame vondst.

Dr. Aidan Dodson van de universiteit van Bristol catalogiseert de Egyptische voorwerpen van Engeland. Hij gelooft dat de kist veel ouder is dan het lijk van het Egyptische jongetje dat er in ligt. “Het is erg belangrijk omdat maar weinig lijkkisten uit die periode het overleeft hebben.”

De fraai gedoceerde sarcofaag werd in de jaren ‘50 aan het museum geschonken. Erin lagen de gemummificeerde overblijfselen van een 3- tot 4-jarig jongetje. Sindsdien werden de voorwerpen in opslag bewaard en maar zeldzaam tentoongesteld. Pas in 2007 werd de kist gekozen als het pronkstuk tijdens een Egyptische exhibitie.

Speciale vondst

“Toen ik voor het eerst het museum in kwam, realiseerde ik dat de kist echt speciaal was,” vertelt Dodson. “Naast het feit dat de kist van een design is waar er waarschijnlijk maar één andere van bestaat in Engeland, is de kwaliteit uitzonderlijk.” De kist is gekerfd uit een enkel blok geschilderd cederhout. Het wordt aangenomen dat de kist voor een lid van een rijke, misschien zelfs edele familie werd gemaakt.

Volgens Dodson is de inscriptie op de kist ‘omgewerkt voor een nieuwe eigenaar’ en toont de kist ‘genoeg tekenen van hergebruik’ aan. “Hergebruik van lijkkisten was redelijk gewoon in prehistorisch Egypte. Het gedeelte van de kist dat de jongen en zijn ouders noemde is echter dusdanig beschadigd dat we daar niet zeker van kunnen zijn.”

De kist werd in de jaren ’20 door Lady Winnaretta Leeds gevonden tijdens één van haar reizen naar het Midden-Oosten, waarna ze de vondsten aan het museum doneerde. De curator van het museum, Barry Chandler, zegt altijd al gedacht te hebben dat het lijk en de kist niet samen gingen. “We hebben nooit gedacht dat de kist ergens tussen 1525 en 1470 voor Christus was gemaakt,” aldus Chandler. “Het is erg zeldzaam - zelfs het British Museum heeft niet iets als dit.”

Bron: BBC News

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's