Geen foto

Egypte geschenk van de Nijl: Egyptische kunst

Maya en Merit. Beeld Rijksmuseum van Oudheden LeidenIn het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert het Huis van Horus op zondag 16 juni 2013 van 14.00 tot 16.00 uur de lezingen ‘Egypte geschenk van de Nijl: Egyptische kunst’. Dit zijn vier lezingen over de geschiedenis en cultuur van het Oude Egypte.

In de tweede lezing wordt ingegaan op de kunst van de Oude Egyptenaren. We komen erachter dat men in het Oude Egypte er fundamenteel andere opvattingen op na hield met betrekking tot de kunst en kunstenaars. De afbeeldingen in de graven en tempels zijn bijvoorbeeld in een ander soort perspectief opgesteld dan we tegenwoordig gewend zijn. Daarnaast signeerden de kunstenaars hun werk niet. Dit maakt het lastig om iets te zeggen over de kunstenaars in het Oude Egypte.

Toch kan er dankzij onderzoek naar kunstenaars en hun werk tijdens de lezing een beeld geschetst worden bij de kunst en de status van kunstenaars in het Oude Egypte. Tevens zullen enkele dateringcriteria aan de orde komen. Hiermee wordt een houvast geboden voor het dateren van reliëfs en beeldhouwkunst.

De lezingen worden gegeven door docent Egyptologie Jank Duinker en zijn gratis toegankelijk met een museumkaart. Inschrijven kan via de website.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen