Eeuwenoude rotskunst wordt bedreigd door verval.

Eeuwenoude rotskunst bedreigd

Eeuwenoude rotskunst wordt bedreigd door verval.Experts van de universiteit van Newcastle menen dat er nu actie nodig is om eeuwenoude kunst tegen verval te beschermen. Onderzoekers van het International Centre for Cultural and Heritage Studies (ICCHS) en van de School of Civil Engineering and Geosciences (CEG) hebben de staat van inscripties in rotsen in Northumberland onderzocht en komen tot de conclusie dat klimaatverandering deze rotskunst in de toekomst steeds sneller zal doen vervagen.

Om actie te kunnen ondernemen en dit erfgoed te beschermen voor toekomstige generaties, moet er meer inzicht komen in de oorzaken van het verslechteren van de staat van deze rotskunst. Een van de experts, David Graham, zegt hierover: “We willen de wetenschappelijke verklaring vinden voor het achteruitgaan van deze stenen. Onze bevindingen tonen aan dat voorspelde veranderingen van ons klimaat een verwoestende uitwerking hebben op deze kunstwerken. Als we ze willen behouden, moeten we nu gaan kijken hoe we ze kunnen beschermen.’

Aron Mazel, directeur van het ICCHS bij de universiteit van Newcastle zegt dat “mensen denken dat rotskunst permanent is, omdat het al zo oud is. Helaas is dit niet het geval, en zijn enkele van ’s werelds meest interessante kunstwerken in gevaar”. De rotskunst is een van de eerste vormen van artistieke expressie van de mensheid. De kunst op de rotsen in het Engelse Northumberland is tussen de 4000 en 6000 jaar oud. De onderzoekers hebben de huidige staat van deze inscripties bekeken en vergelijken met allerlei externe factoren als vochtigheid en zout- en zuurtegraad.

Toolkit

Het team heeft enkele factoren gevonden die invloed lijken te hebben op de rotskunst, zoals de hoogte waarop de rotspartij gelegen is. Daarnaast werkt het team momenteel aan een ‘toolkit’ voor landeigenaren die hen aanwijzingen geeft over het identificeren en beschermen van eeuwenoude rotskunst. Myra Giesen van het ICCHS zegt hierover dat “landeigenaren zelf een bijdrage kunnen leveren aan het behoud, door bijvoorbeeld de drainage rond de delen met rotskunst te verbeteren”.

Lees ook een uitgebreid artikel over rotstekeningen op Archeologie Online.

Meer lezen