Geen foto

Eeuwenoud onderwaterbos ontdekt

Scuba diving. Beeld van Soljaguar via WikipediaDuikers hebben een ongerepte bosgebied onder water ontdekt voor de kust van Alabama. De ‘Bald Cypress Forest’ dankt zijn naam aan de enorme hoeveelheid cipresbomen die het bos telt, die 50.000 jaar lang onder bezinksel op de oceaanbodem beschermd bleven in een zuurstofvrije omgeving. Ben Raines, die als eerste op verkenning ging in het onderwaterbos, vermoedt dat het gebied in 2005 door orkaan Katrina werd blootgelegd.

Golf van Mexico

Het bosgebied strekt zich uit over een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer en bevindt zich ongeveer 18 meter onder het wateroppervlak van de Golf van Mexico. Het gebied werd ontdekt nadat een lokale vissersman een plek in de zee met uitzonderlijk veel vissen aantrof, waaronder later het oerbos werd ontdekt. Tussen de wortels van losgeraakte boomstronken bevinden zich tal van zeeanemonen, schaaldieren en ander zeeleven.

Onderzoek naar cipresbomen

De groeiringen van de cipresbomen geven veel informatie over de klimaatgeschiedenis rond de Golf van Mexico. Volgens wetenschapper Grant Hurley zal het onderzoek op de cipressen echter snel plaats moeten vinden, omdat het voorbestaan van de bomen bedreigd wordt door zeedieren.

Bron: Live Science

Meer lezen