Geen foto

Eeuwenoud graf geopend in zoektocht naar Mona Lisa

De Mona LisaOnderzoekers hebben in Florence een eeuwenoude tombe geopend in de zoektocht naar aanwijzingen over de vrouw die mogelijk ‘Mona Lisa’ was. Er werd een gat gezaagd in de stenen vloer boven de familiecrypte van Francesco del Giocondo. De onderzoekers vermoeden namelijk dat zijn vrouw, Lisa Gherardini, model heeft gezeten voor Leonardo da Vinci’s wereldberoemde schilderij uit het begin van de 16e eeuw.

Theorieën over identiteit Mona Lisa

Er zijn veel verschillende verhalen over wie Mona Lisa in werkelijkheid was, maar Silvano Vinceti, hoofd van het Italiaanse ‘Comité voor de promotie van historisch en nationaal erfgoed’, hoopt door middel van DNA-analyse van de botten uit het graf de waarheid te achterhalen. Lisa Gherardini is zelf niet in de crypte begraven, maar haar zoontje Piero waarschijnlijk wel. Het DNA van zijn botten zal vergeleken worden met de overblijfselen van drie vrouwen die in een nabijgelegen klooster zijn gevonden.

Reconstructie van gezicht Lisa Gherardini

Als de onderzoekers een match vinden tussen het jongetje en één van de drie vrouwen, zal er een digitale reconstructie worden gemaakt aan de hand van haar schedel. Komt het gezicht van Lisa Gherardini overeen met dat van Mona Lisa, dan hebben de onderzoekers een eeuwenoud mysterie opgelost. De uitkomst van het onderzoek laat nog even op zich wachten, want het DNA-onderzoek zal pas over ongeveer een jaar beginnen. Tot die tijd blijft de mysterieuze Mona Lisa glimlachen naar de bezoekers in het Louvre, zonder dat iemand weet wie zij is.

Bron: New York Daily News en Reuters

Meer lezen

Tijdvakken

Landen