Eeuwenoud gangenstelsel ontdekt in Hoorn

In Hoorn (NH)kwamen bij toeval ondergrondse gangen aan het licht na heftige regenval. Er ontstond een gat in de bestrating waar archeologen later in afdaalden om een kijkje te nemen. De hardnekkige geruchten dat er een gangenstelsel zou zijn is met deze vondst bevestigd.

Bijzonder ondergronds gangenstelsel

Het is bijzonder dat een deel van de gemetselde tunnel zo gaaf is gebleven en niet beschadigd is tijdens het aanleggen van leidingen. De gemetselde gangen maken onderdeel uit van een rioolstelsel dat dateert van vóór 1563 en ligt in het hart van het oude centrum van de Noord-Hollandse stad. In de tunnel is aardewerk uit de 17de eeuw teruggevonden. Eeuwen geleden was deze tunnel niet overdekt en maakte het onderdeel uit van tal van grachtjes waar het vuile water door werd afgevoerd. Vanwege de stank van alles wat geloosd werd, zijn de afvoergrachtjes dichtgemetseld met gewelven. De gewelven van de teruggevonden gang zijn op stahoogte.

Toegankelijk tijdens Open Monumentendag

Er wordt onderzocht of de tunnel behouden kan blijven en tijdens Open Monumentendag voor publiek toegankelijk gemaakt kan worden. Dit zodat velen de gang waar eeuwenlang niemand is geweest, kunnen herontdekken.

www.rtvnh.nl/nieuws

www.telegraaf.nl/binnenland

www.dichtbij.nl/west-friesland

Meer lezen