Nasca tekening van een colibri. Foto gemaakt door BjarteSorensen

Een weg naar de piramiden?

Nasca tekening van een colibri. Foto gemaakt door BjarteSorensenBlijkbaar is Stonehenge niet de enige plek waar een bijzondere connectie met de zonnewende is. Honderden jaren geleden zou de zon namelijk precies achter de piramide in Peru ondergegaan zijn tijdens de zonnewende als je keek vanaf twee stenen rijen die zich twee kilometer van de piramide vandaan bevinden. Hierdoor was de piramide gehuld in het licht van de zon.

De zonnewende

Onderzoekers zijn lang bezig geweest met het onderzoeken van de twee stenen rijen die vlakbij de piramide te vinden zijn. De lange stenen rijen lopen ongeveer 500 meter door en richten zich precies op de piramide. Hierdoor zouden de zon, de piramide en de twee lange rijen stenen precies in een lijn staan bij de zonnewende honderden jaren geleden. Het is nog onduidelijk welke zonnewende er precies bedoeld wordt. De rij stenen is vermoedelijk gelegd tussen 500 v. Chr. en 400 na Chr. De piramide dateert tussen 600 v. Chr. en 50 v. Chr.

Door middel van de nieuwste software konden de onderzoekers 3D modellen maken van hoe deze zonnewende eruit zou hebben gezien. In combinatie met de kennis van astronomie werd deze bijzondere ontdekking gedaan.

Meerdere lijnen in Peru

Deze twee stenen lijnen zijn niet de enige lijnen die gevonden zijn in de omgeving van de piramide. Er zijn namelijk nog vijfig andere lijnen die tot nu toe nog geen duidelijke connectie hebben met de piramide of de zon. De langste stenen rij die is gevonden is 1.500 meter lang. Alle vijftig lijnen bestaan uit stenen die in een rij zijn gelegd.  

Ook de lijnen en tekeningen van Nazca –die een stuk meer bekend zijn-  bevinden zich in Peru. Deze lijnen zijn niet gemaakt van stenen, maar getekend in het zand. Door de kleur van de kiezels en de kleine stapeltjes stenen worden de lijnen duidelijk gemaakt. Deze lijnen vormen vele verschillende afbeeldingen.

Bron: livescience

Meer lezen

Tijdvakken

Landen