Geen foto

Een van de oudste archeologische vindplaatsen van Almere open voor publiek

Op 18 september voert de archeologische dienst van de gemeente een booronderzoek uit op de archeologische vindplaats Zenit in Almere Buiten. Op deze vindplaats zijn resten van bewoning gevonden van 11.000 tot 10.500 jaar geleden. Geïnteresseerden zijn vanaf 15:00 uur van harte welkom om bij de bijzondere boringen aanwezig te zijn en de archeologen aan het werk te zien.

Een mechanische boor wordt gemonteerd op een rupsvoertuig om het gebied in kaart te brengen. Tussen restaurant Tang Dynastie en de toekomstige Hindoestaanse tempel zal om de tien meter een meer dan zes meter diepe boring gezet worden. Alle bodemlagen worden vervolgens nauwkeurig beschreven. Door alle beschrijvingen aan elkaar te plakken wordt, ontstaat er een gedetailleerd geologisch dwarsprofiel over de vindplaats. Het profiel zal na afloop van het onderzoek in een informatieruimte bij de vindplaats tentoongesteld worden.

Het was

Ruim 10.000 jaar geleden liep ter plekke van de Spectrumdreef de rivier de Eem. De vindplaats Zenit grensde aan de westzijde aan de Eem en is opvallend goed bewaard gebleven. De resten zijn gedateerd tussen 11.000 en 10.500 jaar geleden. Deze vindplaats behoort tot de oudste van heel Almere. Gezien de ouderdom wordt aangenomen dat de plek over een periode van zeker 500 jaar meermaals bewoond is geweest.

De plek is steeds opnieuw gebruikt voor tijdelijke kampen, zodat er een stapeling van sporen en resten heeft plaatsgevonden. In die tijd leefde men als jager en verzamelaar, en trokken de mensen afhankelijk van het voedselaanbod van plek naar plek. Het waren waarschijnlijk kleine groepen van twintig mannen, vrouwen en kinderen, die elk jaar gedurende enkele weken op deze plek vertoefden. Ze kwamen er omdat juist in dat seizoensdeel grote hoeveelheden vissen in de rivier aanwezig waren.

Deze werden gevangen met visweren en fuiken, pijl en boog en  met speren. De mensen moesten daarbij goed oppassen omdat ook de in het gebied levende bruine beren op al die vis afkwamen! De gevangen vis werd in de rook van de vuren geconserveerd zodat ze die konden nemen naar hun volgende woonplaats later in het jaar.

Het wordt

Een groep bewoners en ondernemers, gesteund door de gemeente en maatschappelijke organisaties, werken onder de naam Team Zenit aan de invulling van de vindplaats. Zij gaan er een plek van maken met zowel ruimte voor educatie als voor ontmoeting. In het plan van Team Zenit staat onder andere het planten van fruitbomen, het aanleggen van school/volkstuintjes en de bouw van een klein amfitheater. Een plek waar mensen net zo graag vertoeven als duizenden jaren geleden. Een plaats waar voor iedereen wel wat te vinden is.

Team Zenit ontmoet alle geïnteresseerden graag op 18 september en is benieuwd welke kansen andere Almeerders zien voor deze bijzondere plek. Kijk voor meer informatie ook op de website.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen