Geen foto

Duizendste skelet in Oldenzaal gevonden

Opgravingen in Oldenzaal hebben duizend skeletten blootgelegd.Het St. Plechelmusplein in Oldenzaal wordt herinricht. Tijdens archeologisch onderzoek werd eerder al een keienfundering blootgelegd. Inmiddels zijn er al honderden skeletten gevonden op de voormalige begraafplaats. Nu is het duizendste skelet blootgelegd voor het gebouw van de ABN Amro Bank.

“Het gaat om een vrouwelijk skelet tussen de dertig en veertig jaar oud,” aldus archeoloog Gavin Williams. “Waarschijnlijk leefde ze in de vijftiende of zestiende eeuw.” Volgens Williams ligt het skelet met haar hoofd in westelijke richting, net zoals de andere gevonden skeletten. Dit zou duiden op een christelijke begraafwijze.

Het skelet is goed intact gebleven. “Voor zover we het nu kunnen bekijken had ze geen ziektes,” legt Williams uit. “Aan sommige skeletten kan je zien of ze leden aan infectieziektes of bijvoorbeeld verlamd waren, maar dat is hier niet het geval.”

Sinds 1 april 2009 ligt het plan klaar voor de herinrichting van het St. Plechelmusplein. Het verplichte archeologische vooronderzoek duidde echter op een rijk bodemarchief. Zo werd al snel duidelijk dat er op de locatie sinds de achtste eeuw ca. 40.000 tot 50.000 begravingen hebben plaatsgevonden. Ook werden er sporen aangetroffen van een nederzetting uit de negende of tiende eeuw.

De archeologen verwachten dat er nog zo’n vijfhonderd skeletten opgegraven zullen worden. De archeologen graven nu verder rondom de kerk in de richting van de Ganzenmarkt. Het laatste deel is het gedeelte tussen de Ganzenmarkt en de sacristie. Voor meer informatie over de herinrichting, zie de website van Oldenzaal.

Bron: De Twentsche Courant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen