Geen foto

Duizenden historische documenten verbrand tijdens rellen Egypte

Tijdens het geweld dat sinds vrijdag weer is uitgebroken in Egypte, met name op het Tahrirplein in Caïro, heeft het Institute d’Egypte vlam gevat. In het gebouw lagen bijna tweehonderdduizend boeken, verslagen en historische documenten opgeslagen. Volgens een ruwe schatting hebben maar dertigduizend documenten de brand heelhuids overleefd.

Sinds de brand afgelopen zaterdag proberen vrijwilligers de documenten, wat er van over is, te redden. Sommige verbrande manuscripten waren meer dan tweehonderd jaar oud en zijn nu gereduceerd tot een hoopje as. De waarde van het verbrande materiaal liep tot in de tientallen miljoenen dollars.

Het Institute d’Egypte is in 1798 als een onderzoekscentrum opgericht door Napoleon Bonaparte tijdens de Franse invasie van Egypte. Eén van de meest waardevolle schatten waren de handgeschreven volumes van Description de l’Egypte. Deze volumes werden geschreven tussen 1798 en 1801 door experts die met Napoleon meereisden, en geven een wetenschappelijke beschrijving van historisch en hedendaags Egypte. Deze volumes zijn naar alle waarschijnlijk niet meer te herstellen.

Tijdens de twaalf uur durende brand stortte het dak van het instituut in. Het historische gebouw, dat nabij het Tahrirplein ligt, staat nu op instorten. “De verbranding van zo’n rijk gebouw betekent dat een groot deel van Egyptische historie geëindigd is,” aldus Mohammed al-Sharbouni, directeur van het Institute d’Egypte. De brandweer probeerde de vlammen te bedwingen met water, wat enkel meer schade aan de historische documenten opleverde.

Afgelopen vrijdag barstte het geweld wederom los in Egypte, omdat het land nog steeds in de greep van militairen is. Het Tahrirplein was begin dit jaar eveneens het centrum van massale betogingen die president Mubarak ten val brachten. Het geweld van dit weekend heeft zeker tien doden geëist en ruim vijfhonderd gewonden.

Lees bij onze collega’s van IsGeschiedenis.nl een uitgebreid achtergrondartikel over de aanloop van de revolutie op het Tahrirplein en een achtergrondartikel over Napoleons expeditie en oprichting van het instituut. Klik door naar de website van National Geographic om foto's van de verloren historische documenten te zien.

Bron: National Geographic

Meer lezen
Tijdvakken
Landen