Duik naar VOC-wrak de Rooswijk

08-09-2016 - Gijs Leppers

De komende twee weken, tot 15 september 2016, gaan Nederlandse en Britse maritiem archeologen grondig met elkaar samenwerken. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Historic England zijn beide geïnteresseerd in het oude VOC-wrak de Rooswijk, dat in 1740 is gezonken voor de kust van Groot-Brittannië. De partijen melden in een persbericht dat ze daarom samen zullen deelnemen aan een nieuwe duik. Hierbij zullen ze samenwerken met een duikteam dat het wrak in 2005 al deels in kaart heeft gebracht

Historie van het wrak

De Nederlandse Oost-Indiëvaarder de Rooswijk zonk op de Goodwin Sands (in de provincie Kent) in januari 1740. Aan boord bevond zich op dat moment een grote lading zilveren staven en munten. Het schip werd in 2004 gevonden door een amateurduiker en is daarna in het geheim onderzocht. Dit om te voorkomen dat de schatten aan boord door rovers zou worden meegenomen.

Doel van de duik

Archeologen willen de komende twee weken meer te weten komen over het wrak, het ontwerp van het schip en de conditie van de materialen die op de zeebodem bewaard zijn gebleven. Het onderzoek zal helpen om in de toekomst besluiten te nemen over het beheer van het wrak, dat sinds 2007 als ‘beschermd wrak’ wordt aangemerkt. Afhankelijk van wat er de komende twee weken wordt ontdekt, leidt dit mogelijk tot een grotere opgraving later in het jaar. Eerder dit jaar zijn de onderzoekers al op de locatie geweest. Ze hebben toen geofysisch onderzoek uitgevoerd, zodat de archeologen niet blind naar beneden gaan.

Op een goede samenwerking

Duncan Wilson, Chief Executive van Historic Engeland, hoopt op een goede samenwerking: “We zijn verheugd om samen te werken met onze Nederlandse collega’s…Het is belangrijk dat erfgoedorganisaties samenwerken om te zorgen dat sites zoals deze worden bescherm, onderzocht, begrepen en gewaardeerd door iedereen.”

Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.
 

Bronnen:

cultureelerfgoed.nl Wrak de Rooswijk

en.wikipedia.org Rooswijk 

Afbeeldingen:

commons.wikimedia Goodwin Sands