Geen foto

Driedimensionale gezichtsreconstructie van Middeleeuws ridderechtpaar

Reconstructie van het gezicht van Willem I van BrederodeDe provincie Noord-Holland heeft driedimensionale gezichtsreconstructies laten maken van het Middeleeuwse ridderechtpaar Willem I en Hildegonde van Brederode. De skeletten van het echtpaar kwamen, nadat ze in 1967 werden opgegraven, in het beheer van de provincie. Bekijk de reconstructies bij Oneindig Noord-Holland en RTV Noord-Holland.

Willem I van Brederode was een vertrouweling van de Hollandse graaf (en Duitse Roomskoning)  Willem II en diens zoon Floris V. Hij nam deel aan de beruchte slag bij Hoogwoud, waarbij graaf Willem II sneuvelde. Willem en zijn vrouw lagen begraven ten bij de Engelmunduskerk in Velsen, die op kosten van de Brederodes was uitgebreid met een toren en een kapel.

De reconstructies zijn gemaakt door klinisch antropoloog Maja d'Hollosy. Willem ziet er beduidend jonger uit dan zijn echtgenote. Geen wonder, hij stierf op 49-jarige leeftijd, in 1285, Hildegonde overleed 17 jaar later, ze was toen 72. 

De reconstructies worden tijdelijk bewaard in het provinciale depot in Wormer. Vanaf 2013 worden ze tentoongesteld in het nog te bouwen Archeologisch Informatiecentrum in Castricum.

Bronnen:  Oneindig Noord-Holland, RTV Noord-Holland

Meer lezen
Tijdvakken
Landen