Geen foto

Door het Westfries Museum met Oculus Rift-bril

Met behulp van de virtual realitybril Oculus Rift is het vanaf 14 december mogelijk om zelf door een 3D-weergave van Hoorn ten tijde van de Gouden Eeuw, te lopen. Een team van het Westfries Museum werkte meer dan drieënhalf jaar aan het programma waarin de gehele stad Hoorn van 1650 is opgenomen.

Eerste museum

Het programma is gemaakt in samenwerking met ondernemer Rob Tuytel – creative director van het bedrijf Model Earth – die zelf als kind al vaak in het museum kwam. Volgens het Westfries Museum zal zij de eerste zijn die deze techniek in een museale omgeving toepast. Met de bril op waan je je in een geheel andere wereld.

De tour

Het virtuele Hoorn is zeer levendig. Vogels vliegen over de stad en de zee klotst rustig tegen de kade. Zelfs stadsbewoners zijn tijdens de rondleiding te ontmoeten. Door je hoofd te bewegen kan je om je heen kijken. Alleen lopen gaat uiteraard niet zoals in het echt, hiervoor is namelijk een aparte controller nodig. In de toekomst moeten ook de vaste museumstukken een plekje in de virtuele tour krijgen.

Crowdfunding

Na een uitgebreide testperiode is het moment gekomen waar iedereen van deze nieuwe techniek kan gaan genieten. Het museum heeft daarvoor een speciale ruimte ingericht met 35 stoelen. De Oculus Riftbrillen zijn echter kostbaar, daarom is een crowdfundingsproject opgestart. De benodigde 32.000 euro is bijna binnen, maar er is nog tot begin november te doneren op www.voordekunst.nl/wfm.

Bron: www.volkskrant.nl

Afbeelding: Sebastian Stabinger

Meer lezen

Tijdvakken

Landen