Gevonden dolk
Vestland fylkeskommune
Dolk uit de steentijd gevonden door 8-jarig meisje in Noorwegen
Tijdens het buitenspelen vond de 8-jarige Elisa uit Noorwegen een onverwachte schat. Het ging hier om een vuurstenen dolk die hier 3.700 jaar geleden door mensen uit de steentijd was achtergelaten. Het meisje ontdekte de grijsbruine dolk toen ze aan het spelen was in het rotsachtige gebied bij haar school in Os, provincie Vestland County, in het noorden van Noorwegen.
Elisa vertelt over haar ontdekking: "Ik wilde een stuk glas oppakken, en toen was ineens de steen daar". Haar leraar, Karen Drange, nam vervolgens contact op met de provincie Vestland en archeologen van de provincie onderzochten het voorwerp.
Dolk uit Nieuwe Steentijdperk
De bijna 12 centimeter lange dolk is een zeldzame vondst, volgens archeoloog van de provincie Vestland, Louise Bjerre Petersenzei. “uursteen, een hard sedimentair gesteente, komt van nature niet voor in Noorwegen, dus de dolk kan mogelijk afkomstig zijn van over de Noordzee in Denemarken”, zo laat hij aan LiveScience weten.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Onderzoekers vermoeden dat de dolk dateert uit het Nieuwe Steentijdperk, of het Neolithicum, vanwege het materiaal en de vorm. Het Neolithicum was een tijdperk in de prehistorie dat in Noorwegen begon rond 4.000 voor Christus en eindigde rond 1800 voor Christus. Dit was een periode van grote veranderingen in de Noorse samenleving. Mensen begonnen zich te vestigen in permanente nederzettingen en ontwikkelden nieuwe technologieën zoals het maken van stenen gereedschappen en het weven van textiel. Het tijdperk staat ook wel bekend vanwege de overgang van een jager-verzamelaarssamenleving naar een agrarische samenleving.
schildering van stenen tijdperk
Gugatchitchinadze, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Ze leerden ook hoe ze gewassen moesten verbouwen en dieren moesten houden, wat een belangrijke stap was in de ontwikkeling van de Noorse landbouw. Het Neolithicum was een belangrijke periode in de Noorse geschiedenis omdat het de basis legde voor de moderne Noorse samenleving.
Type dolk
Volgens archeologen wordt dit type dolk vaak gevonden bij offervondsten. Deze dolken werden vooral gebruikt voor rituele doeleinden en niet zozeer voor dagelijks gebruik. Ze werden vaak begraven als onderdeel van een ritueel of als offer aan de goden of geesten. De gevonden dolk word onderscheden als offervondst vanwege het materiaal en de vorm.
Tijdens het onderzoek werkten de provincieraad van Vestland County Council en het Universiteitsmuseum in Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen, samen om het terrein rondom de school beter te verkennen. Ze hebben daar echter geen andere voorwerpen uit het stenen tijdperk gevonden. Hierdoor is het lastig om te bepalen wat voor functie dit voorwerp precies had, en onder wat voor omstandigheden het is achergelaten. De dolk is inmiddels overgedragen aan het Universiteitsmuseum voor verder onderzoek.
Opgravingen
Vestland fylkeskommune
Eerdere vondsten uit het stenen tijdperk
Overigens is deze dolk niet de enige ontdekking uit het stenen tijdperk die onlangs aandacht kreeg in Noorwegen. Afgelopen winter werd de reconstructie van het hele lichaam van een tiener die 8.300 jaar geleden leefde in het stenen tijdperk, tentoongesteld in het Hå Gamle Prestegard-museum in Zuid-Noorwegen.
Onderzoekers vermoeden dat de tienerjongen deel uitmaakte van een jager-verzamelaarsgroep, die leefde tijdens het Mesolithicum-tijdperk (10.000-5000 v.Chr.). De details rond zijn dood zijn nog steeds een mysterie; het lijkt erop dat hij alleen stierf, leunend tegen een grotmuur, aangezien zijn stoffelijk overschot geen aanwijzingen van een begrafenis vertoonde.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!