Geen foto

Doden na illegale opgraving in Egypte

Doden na illegale opgraving in EgypteTien mensen zijn overleden nadat een archeologische site instortte. De schattenjagers waren op zoek naar eeuwenoude voorwerpen onder een huis in Arab al-Manasra, een dorpje ten noorden van de historische stad Luxor. Steeds meer Egyptenaren proberen middels illegale opgravingen aan de armoede te ontsnappen.

“We moeten op meerdere niveaus werken om deze ‘snel rijk plannen’ te stoppen”, zei Mansur Boreik, hoofd van het Luxor departement van oudheden. De roof van oude objecten begint een groeiend probleem te worden in Egypte. “Het is niet alleen een groot verlies voor de Egyptenaren op nationaal, economisch en sociaal vlak, het is ook een verlies voor de gehele mensheid en  wetenschap”, zegt Tarek El Awadi, de directeur van het Nationaal Egyptische museum.

De plunderingen van archeologische sites volgen op de revolutie die President Hosni Mubarak omver wierp. Voorheen werden de artefacten beschermd door het Egyptische leger, maar die zijn nu op andere plekken de orde aan het bewaken en de demonstranten aan het bevechten. De Minister van Oudheden, Zahi Hawass, stapte deze week op uit protest tegen het gebrek aan actie omtrent de plunderingen.

Zo zijn onder meer gegraveerde blokken verdwenen uit de tombes van Sakkara, Giza en Abusir. Een van de grootste verliezen is de tombe van de schriftgeleerde Ken Amun in Tell el-Maskhuta, welke in 2010 werd ontdekt. De tombe bevatte prachtig gedecoreerde muren die nu voorgoed verloren zijn gegaan. De site is namelijk volledig vernietigd dankzij plunderingen. “Elke dag word ik wakker met de gedachte: Wat is er vandaag gestolen?”, aldus Hawass. Egyptologen en archeologen zijn een petitie gestart om de beveiliging van monumentale sites te herstellen.

Bron: Yahoo

Meer lezen
Landen
Thema's