Een fragment van één van de Dode Zee-rollen.

Dode Zee-rol vanaf december te zien in Amsterdam

Een fragment van één van de Dode Zee-rollen.Eén van de Dode Zee-rollen, welke toevallig begin 1947 in Qumran werden gevonden, is vanaf 17 december te bewonderen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit zal tijdens de tentoonstelling ‘Jodendom’ te doen zijn. Vijf van de belangrijkste Dode Zee-rollen zijn sinds eind september online te aanschouwen.

Na de lancering van de website waarop de rollen te zien zijn, stroomden meer dan een miljoen bezoekers binnen. De Dode Zee-rollen werden door het nationale museum van Israël in samenwerking met Google gedigitaliseerd. “Veel Joden en christenen beschouwen de rollen als een bewijs van Gods woord,” aldus Susan Hazan, hoofd van de media-afdeling van het Israel Museum.

Het Israel Museum is eigenaar van acht van de Dode Zee-rollen, terwijl de kleinere rollen en ander materiaal dat in de grotten in Qumran werd gevonden in bezit is van de Israel Antiquities Authorities. Het is de bedoeling dat er meer van de rollen gedigitaliseerd gaan worden, hoewel Hazan gelooft dat mensen alsnog liever concreet contact hebben.

“Kijken vanaf het scherm heeft nadelen,” aldus Hazan. “Je verliest bijvoorbeeld het gevoel van proporties, en de context ontbreekt. Die vind je alleen in het museum.” Het Israel Museum heeft één van de rollen beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling ‘Jodendom’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze zal vanaf 17 december 2011 tot 15 april 2012 te zien zijn.

Bron: Nieuw Israëlitisch Weekblad en de Nieuwe Kerk Amsterdam

Meer lezen

Tijdvakken