Geen foto

Documenten uit geheim archief Vaticaan tentoongesteld

Het Vaticaan geeft honderd geheime documenten vrij.Afgelopen woensdag zijn honderd documenten uit het geheime archief van het Vaticaan tentoongesteld in de Musei Capitolini in Rome. Eén van de documenten is een acht pagina’s tellende brief waarin het vrijwillig aftreden van koningin Christina I van Zweden (1626 - 1689) wordt bezegeld door leden van het Zweedse parlement.

Christina I was koningin van Zweden van 1632 tot 1654, waarna ze vrijwillig aftrad. In hetzelfde jaar van haar aftreden bekeerde ze bovendien tot het katholicisme, een opmerkelijke beslissing, gezien Zweden indertijd overwegend Luthers was. Christina I stond bovendien bekend om haar mannelijke trekken en gebaren. Zo kleedde ze zich veelal mannelijk en werd gedacht dat ze zowel met vrouwen als met mannen het bed deelde.

De geheime archieven van het Vaticaan kennen ’s werelds grootste verzameling historische documenten van de 8e eeuw tot de moderne tijd. Een overgroot deel van die documenten zijn altijd geheim gebleven en zullen dat hoogstwaarschijnlijk nog lang blijven.

Lux in Arcana

Tijdens de tentoonstelling, genaamd Lux in Arcana, worden brieven en verdragen getoond van onder meer de aanvraag van Henry VIII in 1530 om zijn huwelijk met Catharina van Aragon nietig te verklaren, de ketterijrechtszaak van natuurfilosoof Galileo Galilei en de rechtszitting van de Orde van de Tempeliers in 1314.

Ook aanwezig in de tentoonstelling is een pauselijk bevel van de verbanning van Martin Luther in 1520 en een brief van de hand van Maria I van Schotland aan paus Sixtus V, een aantal weken voor haar executie geschreven.

De tentoonstelling van de geheime archieven, welke wordt georganiseerd om het vierhonderdjarige bestaan van de archieven op de huidige locatie te vieren, loopt tot 9 september.

Bron: The Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Landen