HMS Terror voor de kust van Canada

DNA-onderzoek verduidelijkt lot HMS Erebus en HMS Terror

HMS Terror voor de kust van CanadaIn 1845 vertrok een goed uitgerust schip van Groot-Brittannië naar Canada op zoek naar een nieuwe handelsroute die de Atlantische en de Stille oceanen met elkaar moest verbinden. De reis liep rampzalig af, aangezien geen van de 129 bemanningsleden de reis overleefde. Er zijn al veel expedities geweest om het lot van de bemanning te achterhalen, dankzij het DNA-onderzoek wordt er eindelijk meer duidelijk.

De expeditie van John Franklin

De leider van de expeditie was John Franklin, een Britse marineofficier al twee keer eerder op expeditie naar het poolgebied was geweest. De HMS Erebus en de HMS Terror waren bijzonder goed uitgerust. Zo waren de schepen voorzien van stoommotoren waardoor het schip zonder wind kon manoeuvreren. Ook zat er op het schip een stoomruimte de reis voor de bemanning comfortabeler te maken, waren beide schepen voorzien van een bibliotheek en was er genoeg proviand voor drie jaar.

Noodlot HMS Erebus en HMS Terror 

Hoewel de schepen goed waren uitgerust, verliep de reis allerminst voorspoedig. De bemanning raakte de weg kwijt bij het eiland Disko waardoor de twee schepen een aantal keer van koers moesten veranderen. Hierdoor belandden de twee schepen in een ijszee waardoor ze de winter moesten doorbrengen op het eiland Beechey. Tijdens deze overwintering sterven drie bemanningsleden. Na de winter hervatten de schepen de expeditie, maar door het ijs kwamen ze uiteindelijk nooit verder da de kust van Canada. Wat er daarna precies is gebeurd is niet geheel duidelijk, maar alles wijst erop dat de bemanning de schepen heeft moeten verlaten en in groepen is opgesplitst naar het vasteland van Canada en omringende eilandjes.

Archeologisch onderzoek resten

In 2008 spendeerde de Canadese regering 75.000 dollar aan een zoektocht naar de wrakken van de HMS Erebus en de HMS Terror. Beide wrakken werden voor de Canadese kust ten zuiden van Koning Willem eiland ontdekt en zijn in kaart gebracht. Ook zijn er enkele artefacten uit de schepen naar boven gehaald. Het onderzoek nu wordt uitgevoerd door archeologen van het ministerie van cultuur en erfgoed van Nunavut en verschillende Canadese universiteiten. In het onderzoek zijn de verschillende gevonden menselijke resten geanalyseerd om te achterhalen wat er zich precies heeft afgespeeld nadat de bemanningsleden in groepjes het vaste land en de eilanden hadden bereikt. De onderzoekers presenteren hun resultaten in de Journal of Archaeological Science: Reports.

Bronnen:

Livescience

Wikipedia

Wikipedia

Report

Afbeelding:

Wikimedia Commons: HMS Terror 

Meer lezen