DNA onderzoek: Reinout van Brederode

Wegens restauratiewerkzaamheden van de grafkelder van de Heer van Veenhuizen is er gelegenheid om DNA onderzoek uit te voeren op de botten en de tanden. Ligt Reinout van Brederode werkelijk in de grafkelder?

Er zijn tien schedels aangetroffen. De overige lichaamsdelen zijn verrassend genoeg niet compleet. Van elke schedel zal een tand afgenomen worden waaruit DNA materiaal wordt verzameld. Onderzoekers hopen te achterhalen wat de relatie van deze mensen is. Gaat het om familie van de Heer van Brederode? Reinout van Brederode leefde van 1567-1633. Het is bijna vier eeuwen geleden dat hij in de grafkelder werd gelegd. Mogelijk vertelt het DNA meer over zijn huidige nazaten.

Reinout van Brederode

Reinout van Brederode was getrouwd met de dochter van Johan van Oldenbarnevelt, hij was lid van de Hoge Raad en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Holland. Van Brederode was lid van de Ridderschap van Holland van 1603 tot 1619 en van 1632 tot 1633. In 1605 werd hij door koning Hendrik IV van Frankrijk verheven tot ridder van Frankrijk. Hij trouwde vier keer. Reinoud van Brederode ligt begraven in een praalgraf in de Hervormde Kerk van Veenhuizen, een marmeren tombe met zijn levensgrote beeltenis.


www.rtvnh.nl/nieuws/
www.langedijkers.nl/
nl.wikipedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken