Geen foto

Dinosaurussoort vernoemd naar negenjarig meisje

Een vierjarig meisje heeft een nieuwe dinosaurussoort ontdekt.Een nieuw ontdekte dinosaurussoort is vernoemd naar de negen jaar oude Daisy Morris uit Engeland. Wetenschappers van de universiteit van Southampton kwamen tot de conclusie dat de beenderen die Morris vier jaar geleden vond zo’n 115 miljoen jaar oud zijn en ooit toebehoorden aan een dinosaurussoort die tot voor kort onbekend was.

Daisy Morris, nu al gek op dinosauriërs, vond de beenderen op Isle of Wight, een bekende vindplaats van oeroude fossielen en resten. Ze zag de botjes uit een klipwand steken en groef deze samen met haar ouders voorzichtig uit. De destijds vierjarige amateurpaleontologe en haar ouders besloten de vondst naar expert Martin Simpson te brengen. Na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de botten van een tot nog toe onbekende dinosaurussoort zijn, die 115 miljoen jaar geleden leefde.

Het betreft een vliegende reptielsoort die hoort tot de groep van de Pterodactyloidea, en heeft nu de naam Vectidraco Daisymorrisae gekregen. Vectidraco staat voor de vindplaats en betekent letterlijk ‘draak van Isle of Wight’. Daisymorrisae is een directe verwijzing naar de jonge vindster. De dinosaurus was overigens niet veel groter dan een kraai, en heeft miljoenen jaren geleden rondgevlogen in het Europese luchtruim. Grotere varianten van deze vliegende reptielen zijn teruggevonden in Centraal-Azië en China.

Bron: PLOS ONE

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's