Dino´s in de sneeuw

Er is een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Dit feit is op zich wellicht niet heel uitzonderlijk, maar de locatie maakt de vondst bijzonder. De resten zijn namelijk gevonden in het noorden van Alaska, in de buurt van de Colville Rivier. Dit zorgt voor een nieuw beeld van het leefgebied van dinosaurussen, omdat veel mensen nog altijd geloven dat ze alleen in regenwouden leefden.

De dinosaurussoort heeft de volgende naam gekregen: Ugrunaaluk kuukpikensis. Wetenschappers stelden vast dat het een hadrosaurus geweest moet zijn en dus een herbivoor. Ook rekenden ze uit dat het beest zeker negen meter lang kon worden.

In het hoge noorden

Hoewel het bijzondere omstandigheden zijn, is de situatie niet uniek. Tijdens eerdere opgravingen werden al resten van dinosaurussen gevonden in noordelijke gebieden, maar nog nooit zó ver naar het noorden. In de tijd dat deze dieren leefden, zo’n 70 miljoen jaar geleden, was het klimaat op die locatie wel warmer dan de huidige omstandigheden. Er waren bijvoorbeeld bossen aanwezig.

Sneeuw

Desondanks moet het klimaat toch relatief koud geweest zijn. De dinosaurussen die er leefden, hebben volgens de onderzoekers zeker sneeuw gekend. Ook zou het verschillende maanden per jaar compleet donker zijn geweest. Dit roept vragen op over de huidige kennis van de dieren. Hoe konden de dinosaurussen zo noordelijk overleven?

Pooldino’s

De Amerikaanse instantie U.S. Geological Survey geeft aan dat deze ‘pooldino’s’ ’s nachts goed konden zien en warmbloedig waren, waardoor ze konden overleven in de poolcirkel. De eerste resten van deze dinosaurussoort werden al meer dan 50 jaar geleden ontdekt, maar de wetenschappers zagen destijds over het hoofd dat het om dinosaurusresten ging. Tegenwoordig zijn er duizenden botten en andere resten ontdekt op de locatie.


Bronnen
scientias.nl, Deze dino leefde elk jaar maandenlang in het donker
cbsnews.com, New dinosaur species may have left tracks in the snow

Afbeelding
Wikimedia Commons, Juvenile Ugrunaaluk (formerly Edmontosaurus sp.), from the Prince Creek Formation (auteur: Rodney)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's