Geen foto

Digitaal 3D model van Rome in de oudheid

Uitzicht op de vallei van het Colloseum in Rome Reborn (copyright Bernard Fisc“Hoe zag Rome er uit in de oudheid?” Dit was de vraag die de medewerkers van het ‘Rome Reborn’ project gebruikten als inspiratie voor hun werk. Inmiddels heeft de groep wetenschappers een volledig digitaal 3D-model gemaakt van de Romeinse hoofdstad zoals die eruit zag in 320 na Christus.

Sinds 1997 werkt een grote groep wetenschappers, waaronder medewerkers van de universiteiten van Virginia en Bordeaux, aan een project om het Rome uit de oudheid digitaal te reconstrueren. De laatste versie van het initiatief, getiteld ‘Rome Reborn 2.2’, werd gepresenteerd in augustus 2011. Het digitale 3D-model werd gedemonstreerd met behulp van een filmpje, waarbij de kijker meegenomen wordt op een virtuele tour door het oude Rome.

Naast de bekende gebouwen, waaronder het Circus Maximus en het Pantheon, komen ook de iets minder bekende monumenten zoals de Meta Sudans en de Basilica van Maxentius voorbij. Daarnaast toont het filmpje soms ook het interieur van de gebouwen. Zo kan de kijker onder andere het Colosseum en het Theater van Pompeius van binnenuit aanschouwen. Het doel is om uiteindelijk de gehele ontwikkeling van Rome van de bronstijd tot aan de middeleeuwen in kaart te brengen.

Zie voor het filmpje het artikel op IsGeschiedenis

Bron: Rome Reborn

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's