Geen foto

Dieven beitelen Romeins mozaïek in Spanje kapot

De vernielingen in de Romeinse villa in Baños de Valdearados in het noorden van Een Romeinse villa in het noorden van Spanje is beroofd van een deel van zijn mozaïeken vloer. Dieven zijn het huis binnengedrongen en hebben met een beitel delen van de vijfde eeuwse vloer losgehakt en meegenomen.

Afgelopen woensdag ontdekten twee toeristen de vernielingen in de Romeinse villa in Baños de Valdearados in het noorden van Spanje. Het mozaïek is zeldzaam en de compositie is slechts terug te vinden in twee andere mozaïeken in de wereld. Eén daarvan is te zien in Israël en de andere in Cordoba. Op het mozaïek is de god Bacchus afgebeeld, die terugkeert na zijn overwinningen in India. De god rijdt op een rijtuig dat voortgetrokken wordt door panters. Het totale mozaïek is 66 vierkante meter groot. Drie grote stukken mozaïek zijn uit het geheel gebeiteld.

Burgemeester Izcara legt uit hoe de diefstal heeft kunnen plaatsvinden: “In de winter is de archeologische vindplaats alleen open op verzoek. Bezoekers kunnen het nummer op de deur bellen, waarna er iemand komt om hen rond te leiden. De laatste rondleiding vond plaats op 23 december. De diefstal kan dus plaats hebben gevonden tussen 23 en 28 december.”

Er wordt gedacht dat de dieven in opdracht van een individu handelden, die er geld voor over had om de mozaïeken vloer te bemachtigen. Enrique Saiz, het hoofd van de afdeling die verantwoordelijk is voor het toezicht op het regionale erfgoed, stelt dat het simpelweg onmogelijk is om alle archeologische vindplaatsen te beveiligen tegen diefstal.

De Romeinse villa werd ontdekt in november 1972. Sindsdien is slechts een vierde van de archeologische vindplaats opgegraven. Er wordt gekeken welke maatregelen er kunnen worden genomen om soortgelijke misdrijven in de toekomst te voorkomen.

Bron: Mail Online

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's