Geen foto

Dick ‘Sir Mammoth’ Mol spreekt over dierenrijk in ijstijd

Dick ‘Sir Mammoth’  Mol spreekt over dierenrijk in ijstijd   Op zondag 1 juni 2014 komt de bekende amateur-paleontoloog Dick Mol spreken bij Niew Land. Door zijn grote kennis van de mammoet kreeg hij de bijnaam ‘Sir Mammoth’.  Tijdens deze lezing vertelt hij over het dierenrijk tijdens de ijstijd, met de nadruk op de mammoet. Zijn verhaal sluit aan bij de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Wildernis’, over de wilde natuur vanaf de ijstijd tot nu. De lezing begint om 14.00 uur en is gratis na entree van Nieuw Land.

Dick Mol

Dick Mol is een enthousiaste amateur-paleontoloog en houdt zich bezig met het verzamelen en bestuderen van en publiceren over vondsten in de Noordzee van zoogdieren uit de ijstijd. Ook heeft hij deelgenomen aan wetenschappelijke expedities in Siberië, waarbij hoofdzakelijk wolharige mammoeten met huid en haar werden opgegraven.

Door zijn deskundigheid en gigantische eigen verzameling fossielen is hij betrokken geweest bij diverse natuurdocumentaires van Discovery Channel. Dick Mol is verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam als honorair onderzoeksmedewerker voor fossiele zoogdieren.

Dieren uit de ijstijd

De wolharige mammoet is het belangrijkste symbool van het dierenrijk tijdens de ijstijd. Minder bekend is dat er in deze periode in Noordwest-Europa ook wolharige neushoorns en sabeltandtijgers leefden. Ze bewoonden de laagvlakte tussen de Britse Eilanden en Nederland. Resten daarvan, zoals botten en delen van het gebit, worden met grote regelmaat gevonden dankzij een intensieve samenwerking met de visserij in de Noordzee.

Tijdens de lezing vertelt Dick Mol over de dieren tijdens de IJstijd, het vinden van en onderzoek naar de prehistorische fossielen. Daarnaast schenkt hij aandacht aan de archeologie en de aanwezigheid toentertijd van de mens in dit deel van noordwest Europa. Meer informatie over de lezing en het museum is te vinden op  www.nieuwlanderfgoed.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's