Derde ‘Nemi schip’ ontdekt

Trending - Het mysterieuze meer van Nemi wordt steeds mysterieuzer. In 1931 pompte Mussolini een deel van dit meer leeg om twee van keizer Caligula’s plezierjachten op te graven. Nu denken archeologen dat in de diepe wateren van het meer een nóg groter schip verborgen ligt.   

De schepen van Caligula

In het meer dat zo'n 32 kilometer van Rome ligt, liet keizer Caligula een aantal enorme schepen bouwen. De reden hiervoor is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Zo is er een theorie dat de megalomane keizer de heersers van Syracuse, Sicilië en Egypte wilde imponeren door schepen van ongekende afmetingen te laten bouwen. De andere gangbare theorie is dat Caligula de schepen toch vooral voor zijn eigen vermaak liet samenstellen. Op een van de schepen bevond zich een altaar voor de maangodin Diana, aan wie het meer in die tijd opgedragen was. Ook waren de schepen voorzien van mozaïek, zuilen en zelfs water waterleidingen.

Mussolini's opgraving

In de geschiedenis zijn er veel verhalen en legendes rondom de scheepswrakken in het meer van Nemi. Zo zijn er zelfs in de middeleeuwen kleine expedities naar de bodem van het meer gedaan. Ten tijde van Mussolini's nationalisme en fascinatie voor het Romeinse rijk werden er grote stappen gezet om de verloren schepen weer boven water te halen. Mussolini liet met behulp van een antiek Romeins afwateringssysteem en moderne pompen maar liefst het halve meer leeglopen. Hierdoor was het mogelijk om in 1931 het eerste en in 1932 het tweede schip uit de modder te krijgen. De schepen werden naast het meer geplaatst en eromheen werd een museum gebouwd. Tijdens een bombardement in 1944 zijn beide schepen vernietigd.

Derde schip in het Nemi-meer

"Uit documenten uit de 15e eeuw blijkt dat de kans zeer groot is dat een derde, nog groter schip in een ander, dieper deel van het meer gezonken is." Zo zegt de burgermeester van Nemi Alberto Bertucci in de Britse krant The Telegraph. Dit deel van het meer werd door Mussolini niet drooggelegd, omdat het aanzienlijk dieper is dan de rest van het meer. Vissers die op het meer van Nemi varen vertellen dat hun netten in dat deel van het meer constant vast blijven hangen, en dat ze soms zelfs Romeinse opvissen. Het Italiaanse leger en een speciaal duikersteam gaan binnen zeer korte tijd met sonarapparatuur dit gedeelte van het meer afspeuren naar sporen van het mysterieuze schip.

 

 

Bronnen:

The Washington Post: Divers to scour lake for Emperor Caligula's 2000 year old pleasure ship

The Telegraph: Italy hunts for Emperor Caligula's long-lost third pleasure ship, after reports of snagged fishing nets in Lake Nemi

Historybecauseitshere: Roman Emperior Caligula and His Legendary Lake Nemi Ships

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Nemi Ship

 

 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's