Geen foto

De Taj Mahal staat niet op instorten

De Taj MahalVorige week beweerde Indiase parlementariër Ramshankar Katheria dat de Taj Mahal binnen twee tot vijf jaar in zou storten als er geen conserveringswerkzaamheden worden gestart. Volgens de Archeological Survey of India (ASI), die in 2007 aan een grote opknapbeurt voor de Taj Mahal begon, zijn deze beweringen niet waar.

Katheria is ervan overtuigd dat het voortbestaan van de Taj Mahal in gevaar is, doordat het hout in de structuur broos wordt door het dalende niveau van de rivier de Yamuna die langs het bouwwerk loopt. Dit komt door de grote hoeveelheden water die de inwoners en de bedrijven in de omgeving uit de rivier onttrekken. Hierdoor zou het hout uitdrogen, waardoor er corrosie kan ontstaan en hierdoor kunnen er termieten in het hout gaan zitten. De overheid moet volgens Katheria ingrijpen en ervoor zorgen dat het waterniveau in de Yamuna op een hoger niveau blijft.

De ASI beweert echter dat zij de Taj Mahal aan een aantal uitgebreide tests hebben onderworpen en dat niets erop wijst dat er een gevaar dreigt voor de immense publiekstrekker.

De Taj Mahal is een zeventiende eeuws bouwwerk in de Indiase stad Agra. De Indiase grootmogol Shah Jahan liet tussen 1631 en 1648 de Taj Mahal bouwen als grafmonument voor zijn echtgenote, die overleed in het kraambed. Het compleet symmetrische gebouw trekt jaarlijks vier miljoen bezoekers.

(Bron: www.mid-day.com)

Meer lezen
Landen