De Romeinse Limes als werelderfgoed?
Het ministerie van Monumenten van Noord-Rijnland-Westfalen heeft toegestemd om mee te werken aan het initiatief om de Limes die door Duitsland en Nederland loopt op de UNESCO Werelderfgoedlijst te laten plaatsen. Deze oude Romeinse grens is volgens het ministerie namelijk tot op de dag van vandaag van grote cultuurhistorische waarde. De grens omvatte militaire forten, nederzettingen, havens en wegen.
Grootste monument
Noord-Rijnland-Westfalen wil samenwerken met de deelstaat Rijnland-Palts en de Nederlandse provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Volgens betrokken partijen vormt de Limes het grootste aaneengesloten archeologische monument van Europa. Onderbouwing voor de aanvraag zal gebeuren door onderzoekers van de bestuursregio Rijnland. Daarnaast zal ook nog bepaald worden welke onderdelen van de Limes wel en welke niet kunnen worden voorgedragen.
Samenwerking
Noord-Rijnland-Westfalen is de laatste in het rijtje van gemeenten, provincies en deelstaten die hebben toegezegd er gezamenlijk voor te zorgen dat de nominatie er komt. In het begin van het jaar werden de provincies en 26 gemeenten die aan de Limes liggen in Nederland, het al eens over een samenwerking.
Wedstrijd
De samenwerking werpt nu al zijn vruchten af. Om de Limes bij het grote publiek onder de aandacht te krijgen hebben de stichting Romeinse Limes Nederland en de Nederlandse Heidemaatschappij een wedstrijd georganiseerd. Inwoners van de gemeenten langs de Rijn worden hierbij gevraagd een idee te bedenken hoe de grens het beste zichtbaar kan worden gemaakt in het landschap. Via dergelijke burgerinitiatieven moet duidelijk worden hoe belangrijk deze grens was.
Bronnen: www.nu.nl, www.omroepgelderland.nl
Afbeelding: Oliver Abels