Geen foto

De Mayakalender volgens de Maya’s

Een voorbeeld van een Maya kalender. Beeld door Matthew G. Bisanz Volgens sommigen eindigt vandaag de wereld. Dat zou gebaseerd zijn op het eindigen van de Mayakalender. Die houdt er namelijk op 21 december 2012 mee op. Toch zit deze interpretatie er ver naast, zo blijkt uit een nieuwe verwijzing naar de inscriptie van de Mayakalender die niet lang geleden in Mexico is gevonden. Wat blijkt: de Maya’s geloofden helemaal niet dat de wereld aan zijn einde zou komen.

De Maya’s gebruikten namelijk verschillende kalenders voor burgerlijke, religieuze of historische gebeurtenissen. De zogeheten ‘Lange Telling’ was de kalender die het volk gebruikte voor historische gebeurtenissen. Deze begon op 11 augustus 3114 voor Christus (volgens de huidige Gregoriaanse kalender).

De Lange Telling werd opgedeeld in periodes van ongeveer 394 jaar, de zogenaamd b’ak’tun. Als men begint met tellen vanaf 11 augustus 3114, eindigt de dertiende b’ak’tun op 21 december 2012. De inscriptie op het Mayatablet dat in Mexico is gevonden, toont deze datum. Omdat het voorheen niet bekend was wat de Maya’s met de datum bedoelde, werd die verbonden met het einde der tijden. Uiteindelijk blijkt het dus niks meer dan het einde van een tijdcyclus.

Lees voor een uitgebreidere uitleg dit artikel op IsGeschiedenis.nl. Luister ook de uitleg van hoofdredacteur Marianne van Exel van IsGeschiedenis.nl in deze recente uitzending van Hart van Nederland.

Beeld: Matthew G. Bisanz

Meer lezen
Landen
Thema's