Geen foto

Curatoren vernielen eeuwenoud Chinees aardewerk

Het Forbidden Palace Museum, waar het voorval zich plaatsvond.In een van de bekendste musea in het Chinese Beijing hebben curatoren per ongeluk een 1.000 jaar oud bord van keramiek uit de Song-dynastie gebroken. Ze probeerden de zes stukken weer aan elkaar te lijmen.

Het eeuwenoude bord werd vernield tijdens een onderzoek, zo meldt een woordvoerder van het Forbidden City Palace. De instellingen van een precisiemachine zouden “verkeerd geprogrammeerd” zijn geweest waardoor het bord letterlijk kapot werd geknepen.

Een anonieme blogger, onder de naam van ‘Longcan’, onthulde vervolgens dat medewerkers van het museum het ongeval probeerde  te verdoezelen door het bord weer aan elkaar te lijmen. Nu het nieuws naar buiten is gekomen, beweren ze dat het voorwerp nog gerepareerd kan worden. Experts denken daar echter anders over.

Er zijn nog maar een paar andere exemplaren van het overblijfsel van de Song-dynastie. De borden werden gemaakt tussen 960 en 1279. Een dergelijk exemplaar werd in 1992 nog van de hand gedaan op een veiling in New York voor 1,54 miljoen dollar.

Bron: dailymail.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken
Landen