Cuba en Nederland zoeken naar gezamenlijk verleden
Op 29 maart werd bekend dat de Nederland en Cuba gezamenlijk op zoek gaan naar scheepswrakken langs de Cubaanse kust. Dat heeft minister Bussemaker van onderwijs, cultuur en wetenschap afgesproken met de Cubaanse minister Fernando Rojas.
Voorwerk voor archeologisch onderzoek al achter de rug
De voorbereidingen voor deze archeologische operatie zijn al een langere tijd bezig. Het idee kwam oorspronkelijk van de Nederlandse Esther van Gent en de Cubaanse dr. Ortega Pereyra. In 2013 hebben zij verschillende Cubaanse en Nederlandse archieven geraadpleegd voor een groot inventarisatieonderzoek. Door dit onderzoek werd duidelijk dat er op z’n minst 21 Nederlandse scheepswrakken op de zeebodem bij Cuba liggen.
Nu kan het duiken beginnen
Het inventarisatieonderzoek was de eerste fase van de archeologische missie, deze fase werd eind 2013 afgerond. De tweede fase bestond uit een uitbreiding van het inventarisatieonderzoek van fase een, en het selecteren van locaties waar maritiem-archeologisch onderzoek moet worden verricht. De derde fase gaat nu officieel van start, dat houdt in dat er nu dus daadwerkelijk gedoken gaat worden.
Een zee van archeologische schatten
De Caraïbische zee was voor de Nederlanders een populair oord in de 17e eeuw. De West Indische Compagnie dreef er handel en Nederlandse kaapvloten zaten de Portugezen en de Spanjaarden dwars. Een van de meest bekende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, de succesvolle poging van Piet Hein om de Spaanse zilvervloot te kapen, speelde zich in dit gebied af. Een ander bekend voorbeeld is de minder succesvolle poging van Cornelis -houtebeen- Jol, die door zijn bemanning in de steek werd gelaten op het moment dat zijn aanval zou beginnen.
Bronnen:
Rijksoverheid.nl: Samenwerking met Cuba bij onderzoek scheepswrakken
Maritiemprogramma.nl: Nederlandse Scheepswrakken in Cubaanse wateren
Afbeelding:
Wikimedia Commons: Ship in storm