Crematiegraf en grafgiften ontdekt in Nijmegen

Recent is bekend gemaakt dat enkele maanden terug in de kelder van designwinkel David Mulder een bijzondere vondst is gedaan. Het graf maakt onderdeel uit van het grafveld van de Romeinse nederzetting Ulpia Noviomagus. De belangrijkste doorgaande weg liep van oost naar west en liep ongeveer via de huidige beide Hezelstraten, de Burchtstraat, de St. Jorisstraat naar de Ubbergseveldweg.

Groot grafveld

Volgens stadsarcheoloog Harry van Enckevoort is deze vondst een bewijs voor het bestaan van een groter grafveld. “Tussen de Lange Hezelstraat en de Hessenberg liep in de Romeinse tijd een weg. Het grafveld liep aan weerszijden daarvan door.”

Grafgiften

Tijdens de opgraving zijn op twee meter diepte ook grafgiften gevonden, waaronder serviesgoed, iets wat de Romeinen vaak meekregen. Er werd zelfs nog de as van de gecremeerde Romein aangetroffen. Van Enckevoort: ,,De doden kregen aardewerk met daarin voedsel mee om de reis naar het hiernamaals te overbruggen."

De vondsten worden in bovengenoemde winkel tentoongesteld.


Afbeelding door: JPh Moutschen(eigen werk) [ CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

www.gelderlander.nl/

archeologieinnederland.nl/

www.n1.nl/

www2.nijmegen.nl/

Meer lezen

Landen

Thema's