Geen foto

Copiale Codex gekraakt

De codex beschrijft het ontstaan en de regels van een geheim genootschap.

De Copiale Copex, een een 105 pagina’s tellende boekwerk in geheimtaal, werd tijdens de Koude Oorlog ontdekt in de archieven van de Oost-Duitse Akademie der Künste. De codex stamt vermoedelijk uit de achttiende eeuw. De Amerikaanse linguïst Kevin Knight is er samen met twee Zweedse collega’s in geslaagd de code van de Copex te kraken.

De Copiale Codex geeft een unieke inkijk in de rituelen en symbolen van een eeuwenoud geheim genootschap in Duitsland, genaamd de ‘oculist order’. Het boekwerk legt het ontstaan van de orde uit. Een paar  goede vrienden in Engeland kwamen bijeen om te discussiëren over de nieuwsgierigheid van de mens, en dat men enkel dingen wilden weten omdat ze geheim waren. Ze besloten een eigen broederschap op te richten waarin geheimhouding centraal stond.

In de Copex staat ook de inwijding van nieuwe leden voor de orde beschreven. Kandidaten zouden wijsgemaakt worden dat ze blind waren toen ze een blanco vel papier kregen en dat niet voor konden lezen. Na nog enkele van zulke probeersels zouden ze een ‘oogoperatie’ moeten ondergaan, waarbij alleen één wimper werd getrokken. De ontgroening was erop gericht de aspirant leden zoveel mogelijk angst aan te jagen. 

Lees het hele artikel op ISGeschiedenis.nl, of bekijk het volledige manuscript inclusief afbeeldingen.

Meer lezen
Landen