Een jonge Mozart door Jean-Baptiste Greuze (1764)

Compositie van Mozart teruggevonden

Een jonge Mozart door Jean-Baptiste Greuze (1764)In Oostenrijk is onlangs mogelijk een compositie van Wolfgang Amadeus Mozart teruggevonden. Het pianostuk stond in een handgeschreven kladboek uit 1780 dat werd aangetroffen op een zolder in Tirol. Vermoedelijk schreef Mozart de compositie toen hij pas 11 jaar oud was.

Het stuk, dat de naam ‘Allegro Molto’ draagt, werd vermoedelijk geschreven in 1767 of 1768. Uit onderzoek blijkt dat het handschrift van de compositie niet dat van Mozart is, noch dat van zijn vader Leopold. Toch zijn onderzoekers van het ‘Salzburg Mozarteum’ ervan overtuigd dat het pianostuk een werk van Mozart betreft.

Zij baseren hun conclusie onder andere op het feit dat op de voorkant van het kladboek de naam ‘Del Signore Giovane Wolfgango Mozart’ staat. Volgens de onderzoekers is dit een naam die alleen Leopold gebruikte voor zijn zoon. Overigens bevat het boek ook composities geschreven door de vader van Mozart. 

In 2009 werden ook al twee nieuwe stukken van Mozart ontdekt. Volgens experts schreef hij die composities al toen hij zeven of acht jaar oud was.

Bron: BBC News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen