Geen foto

Compleet skelet van soldaat aangetroffen in Waterloo

Het aangetroffen skelet bij Waterloo. Bron: AFP / SPW-DGO4 Bijna 200 jaar na de Slag bij Waterloo is er op het voormalige slagveld door Belgische archeologen een compleet skelet van een jonge soldaat aangetroffen. De musketkogel, dat waarschijnlijk de reden van zijn dood is geweest, zat nog tussen zijn ribben geklemd.

De vondst werd gedaan tijdens werkzaamheden in het gebied waar de strijd tussen de geallieerden en het leger van Napoleon zich voltrok. De archeologen vermoeden dat de jongeman is gesneuveld tijdens de veldslag die zich voltrok op 18 juni 1815. De resten lagen op ongeveer veertig centimeter diepte, waaruit de archeologen afleiden dat de gevallen soldaat haastig moet zijn begraven.

Er werd geen kleding teruggevonden, waardoor de nationaliteit van de soldaat nog niet is vastgesteld. Wel zijn er een lepel, een muntje en een leren band aangetroffen naast het lichaam. Ook is er een stuk hout bewaard gebleven, waar met metalen letters de initialen C.B. op staan geschreven. Met deze vondsten hopen de archeologen de soldaat te kunnen identificeren. Ook kan het feit dat de man lag begraven op toenmalig Brits grondgebied, een aanknopingspunt zijn.

De Slag bij Waterloo vond plaats toen Napoleon na zijn verbanning ontsnapte van het eiland Elba en met een klein leger van 800 man richting Parijs trok, om daar zijn keizerrijk te herstellen. Waarnemend maarschalk van het Franse leger Ney sloot zich bij zijn voormalige keizer aan, waardoor Napoleon binnen een paar maanden een leger van 200.000 man onder zijn zeggenschap had. De legers van de geallieerden (Groot-Brittannië, Nederland en Pruisen) en van Napoleon troffen elkaar in de buurt van de plaats Waterloo. Na drie dagen was Napoleon verslagen. Na de strijd waren er meer dan 50.000 doden en gewonden en 20.000 man werd vermist.

Voor meer informatie over de Slag bij Waterloo en de verbanning van Napoleon kunt u terecht op IsGeschiedenis.

Bron: Yahoo News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen