Canadese Shermantank gevonden in Groningen

In de buurt van het Paterswoldemeer is een Canadese tank uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het betreft een Shermantank. De tank heeft de afgelopen 71 jaar 5 meter diep in het veen gelegen, waarin hij tijdens de oorlog wegzakte.

Jenever en benzine

Aan de gevonden tank is een grappig verhaal verbonden. Een bewoner van het gebied probeerde tijdens de oorlog een overeenkomst te sluiten met de bemanning van de Canadese tank. Hij zou hen een liter jenever geven, in ruil voor honderd liter benzine.

Canadese Shermantank in het veen

De soldaten kwamen met hun 30 ton wegende tank de weg op gereden naar het huis van de bewoner, en zakte daar prompt weg. Een tweede Canadese tank, die de eerste moest lostrekken, kwam vast te zitten. Een derde tank wist uiteindelijk de tweede tank lost te trekken. Tegen die tijd was de eerste tank echter al te diep weggezakt.

Het onderzoek

Het verhaal kwam aan het licht, omdat het huis waar de tank onder de oprit zit verkocht is. Bij het sluiten van de koopovereenkomst, kwam het verhaal naar buiten. Amateurhistoricus Sietse Dunning besloot onderzoek te doen. Met behulp van een archeologiebureau, bodemradar en metaaldetectoren werd vastgesteld dat de tank inderdaad in het veen ligt.

Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de Canadese Shermantank, die tussen de 250.000 en 500.000 euro waard is.

Bron:

rtvnoord.nl Canadese tank

Afbeelding:

wikimedia.org foto: Joost J. Bakker, M4 Shermantank

Meer lezen