Geen foto

Canadese mijn met eeuwenoud water

Kidd Mine in Timmins. Beeld van R. Embley NOAAIn de boorgaten bij een Canadese mijn is water gevonden dat er hoogstwaarschijnlijk al meer dan een miljard jaar ligt. De Canadese Timmins Mine is gelegen bij Ontaria en is ongeveer 2,4 kilometer diep. Het water werd gevonden door wetenschapper Barbara Sherwood Lollar samen met haar collega’s Chris Ballentine en Greg Holland en hun archeologisch team.

Sherwood Lollar

Het team van wetenschappers bestudeerde de mijn voor een onderzoek van de Universiteit van Toronto. Volgens Sherwood Lollar, gespecialiseerd in het analyseren van de elementen van grondwater, is het water daar gekomen door landvorming. De mijn is gelegen op een plek waar eeuwen geleden oceaan was.

Miljard jaar oud

Door het onderzoeken van de verschillende elementen van het water kon het team er achterkomen dat het water al ongeveer 1,1 miljard jaar tot 2,6 miljard jaar in de Timmins Mine ligt. Dit konden ze zien aan de hand van de elementen helium, neon, argon en xenon in het water.

Kolonies levende micro-organismen

Zelfs zonder de energie van zonlicht zijn levende micro-organismen gevonden in het water. Hierdoor stonden de wetenschappers voor een raadsel: hoe kan hier leven ontstaan?

De in kolonies levende micro-organismen in de mijn kregen energie van opgeloste gassen zoals waterstof en methaan. Deze gassen zorgen namelijk ook bij geothermische bronnen voor levende micro-organismen. Overigens is het een niet veelvoorkomend verschijnsel dat deze organismen in kolonies leven.

Bron: National Geographic 

Meer lezen

Landen