HMS Erebus

Canadese duikers beginnen onderzoek naar het schip ‘HMS Erebus’

HMS ErebusNabij Victoria Island in het noorden van Canada zullen duikers deze week beginnen aan het onderzoek naar de HMS Erebus; één van de twee Britse expeditie schepen onder leiding van Sir John Franklin die in 1847 verging in de ijskoude zeeën van de Noordpool.

De expeditie van 1845

In 1845 vertrok een Brits team onder leiding van Sir John Franklin met twee schepen - de HMS Erebus en de HMS Terror - naar de Noordpool, waar zij op zoek gingen naar een noordwestelijke doorgang naar Azië. Hoogstwaarschijnlijk raakten de schepen ingevroren, waarna ze beiden verdwenen. Van de volledige bemanning werd nooit meer iets vernomen.

Vondst van de HMS Erebus

In september 2014 werd de HMS Erebus na een lange zoektocht gevonden. Dit is het schip waar Franklink zelf op verbleef en dus ook stierf.  Van de HMS Terror ontbreekt nog steeds ieder spoor. Vanaf deze week zullen duikers het gevonden schip gaan onderzoeken, waarna ook archeologen onderzoek mogen doen naar de vondst.

Helder water

Het stuk van de oceaan dat de duikers gaan onderzoeken is volledig bedekt met ijs. Dit is gunstig, omdat er daardoor geen golven zijn en het zicht optimaal is. De duikers zullen met behulp van een 3D-laser het schip zo goed in beeld kunnen brengen. Per duik kunnen de duikers iets langer dan een uur onder water verblijven; langer kunnen zij het niet volhouden in het ijskoude water van 2 graden Celsius.

Het leven op een schip

Archeologen staan te popelen het gezonken schip te onderzoeken. De vondst kan verder inzicht geven in de verdwijning van beide schepen. Daarnaast zijn de wetenschappers zeer geïnteresseerd in de bemanning van het schip. Mogelijkerwijs kan de vondst meer informatie geven over de ervaringen van bemanningsleden en hun leven op het schip.

Bronnen:

- www.archeology.org 
- www.cbc.ca
- www.thestar.com
- www.archeologieonline.nl

Afbeelding:

By UnknownPetecarney at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons 

Meer lezen