Geen foto

Bunkercomplexen IJmuiden aan Zee nu Nederlands rijksmonument

De bunkercomplexen bij IJmuiden aan Zee zijn nu rijksmonumenten. Aan de kust bij IJmuiden aan Zee bevinden zich twee grote Duitse bunkercomplexen: de Marine Kustbatterij Heerenduin en de luchtdoelbatterij Olmen. Deze complexen zijn op maandag 12 november uitgeroepen als Nederlands rijksmonument, na een beslissingsperiode van dertien jaar.

De aanvraag om voor de kustbatterij Heerenduin en luchtdoelbatterij Olmen de status van Rijksmonumenten te verkrijgen, werd in 1998 door de Stichting Menno van Coehoorn ingediend. De beslissing is nu pas genomen, omdat de situatie volgens de minister erg gevoelig lag.

“Het doet toch aan als een goedkeurend stempel van de Nederlandse overheid voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis,” aldus woordvoerder Dolf Muller van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. “Daar wilden we goed over nadenken.”

De situatie omtrent de bunkers was een onzekere. Het was immers goed mogelijk dat de bunkers gesloopt zouden worden, bijvoorbeeld door een projectontwikkelaar die voldoende steun zou krijgen om in het duingebied te bouwen. De complexen genieten door hun status als rijksmonument nu van bescherming.

Het betreft de ca. dertig bunkers tussen de Zeehavenweg, Badweg en IJmuiderslag. Hieronder vallen ook de bunkers van het IJmuidense Bunkermuseum.

Bron: Noordhollands Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen