In de bunker zelf werden geen waardevolle vondsten gedaan.

Bunker opgegraven in Maasdijk

In de bunker zelf werden geen waardevolle vondsten gedaan.Er is een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Maasdijk ontdekt. De vondst werd gedaan tijdens een opgraving van een stuk riolering nabij het kruispunt van de Maasdijk met de Pettendijk, naast de sluiswachterswoning van de Oranjesluis.

Het was aanvankelijk al bekend dat er de fundering van een bunker lag, gezien het feit dat er op die plek tijdens de oorlog een verdedigingswerk stond. De gemeente had er echter niet op gerekend dat de bunker er in zijn geheel nog zou staan. Wat zij aanvankelijk aan hadden gezien als de fundering, bleek het dak van de bunker te zijn.

De bunker, die in 1943 door de Duitsers werd gebouwd, had tot doel  het verkeer op de Maasdijk tegen te houden. Bovenop de bunker stond eerst een koepel met twee mitrailleurs erin bevestigd, maar deze is later verwijderd. Er werd niks van waarde in de bunker zelf gevonden, enkel een Duitse handleiding voor een kachel.

De opgraving werd gedaan in het kader van het 3-in-1-project. Dit project zal het Westland en Hoek van Holland beter bereikbaar maken en dient de verkeersveiligheid in het gehele gebied te vergroten. Eén van de drie projecten is het maken van een nieuwe verbinding tussen Westerlee en Maasdijk. De werkzaamheden zijn begin september begonnen.

De bunker is inmiddels weer afgedekt. De werkzaamheden voor het 3-in-1-project liggen momenteel stil, totdat door de gemeente samen met de provincie en Erfgoed Nederland wordt besloten wat er met de bunker dient te gebeuren.

Bron: Het Hele Westland

Meer lezen

Tijdvakken

Landen