Geen foto

Buitenaardse Nazi Boeddha mogelijk vervalsing

De Boeddha die uit meteoriet is gehouwen is mogelijk een vervalsing. De naam lijkt het al te suggereren, maar toch stond het beeld een maand geleden duidelijk in de media. Het duizend jaar oude beeld is in 1938 door een expeditie van de SS naar Duitsland gehaald. Experts vermoeden nu echter dat het beeld pas in de 20e eeuw is gehouwen.

Afgelopen september werd bekend dat de Boeddha uit de Chinga-meteoriet is gehouwen. Onderzoekers vonden het beeld in 2009 in een privécollectie in Duitsland, waarna het kleurrijke verhaal aan het licht kwam. Er is zelfs een swastika middenin het beeld gekerfd, wat de Nazi theorie ondersteunt.

Twee experts zijn sinds het nieuws bezig geweest met een analyse van de Boeddha. Zij geloven inmiddels dat het gaat om een Europese vervalsing die ergens in de 20e eeuw is gemaakt. Ook is het goed mogelijk dat het beeld niet door de Nazi’s was meegenomen. Wat wel zeker is, is dat het beeld uit meteoriet is gehouwen.

Gezichtsbeharing

Aanvankelijk werd gedacht dat het beeld in de 11e eeuw door de preboeddhistische bön cultuur is gemaakt. Boeddhisme specialist Achim Bayer heeft echter dertien “psuedo-Tibetaanse” kenmerken op het beeld geïdentificeerd die de aanvankelijke theorie vrij vlug ontkrachten, waaronder de positionering van de handen, het feit dat de Boeddha schoenen en een broek draagt en een baard heeft. In de traditionele Tibetaanse en Mongoolse kunst wordt een Boeddha juist met zeer weinig gezichtsbeharing afgebeeld. Bayer vermoedt derhalve dat het beeld tussen 1910 en 1970 is Europa is gemaakt.

Daarnaast blijkt uit historische bronnen dat de Duitse expeditieleider Ernst Schäfer tijdens de reis naar Tibet helemaal geen beeld heeft meegenomen, Hij had namelijk een uitbreide lijst opgesteld met alle gevonden en gekochte voorwerpen, en het beeld is afwezig op die lijst.

Bron: Guardian

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's