Bronzen hielbijl gevonden in Heiloo

In Heiloo is een archeologische opgraving aan de gang waarbij eerder al een grafheuvel uit de Bronstijd is gevonden. Het onderzoek vindt plaats vanwege nieuwbouwplannen. Op 26 juni vond een van de archeologen een bronzen hielbijl, een unieke vondst!

De bijl is in perfecte staat en dateert van rond 1200 v. Chr. “Hij is gevonden in het laagste deel van de afgraving, net boven de veenlaag. In de hogere delen zijn de resten van een agrarische nederzetting gevonden. De plek waar we zoeken heeft een rijk verleden, maar de vondsten die we nu doen zijn wel heel bijzonder,”  vertelde senior archeoloog Tijmen Moesker aan de Castricummer.

Grafheuvels en hielbijl

In de Steentijd was er al bewoning in Heiloo en omgeving. Dat daarvan archeologische sporen gevonden zouden worden, lag in de lijn der verwachting. Dat de archeologen er een grafheuvel en zelfs een bronzen hielbijl zouden aantreffen is heel bijzonder. De heuvel maakt deel uit van een Bronstijdlandschap van meerdere grafheuvels, offerkuilen en greppels. Op een kilometer afstand van de net gevonden grafheuvel ligt er nog een.

www.castricummer.nl/

archeologieonline.nl/

Afbeelding: Rept0n 1x - eigen werk- [CC BY  SA 3.0 ( https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken