Brittenburg: Het Romeinse mysterie van Katwijk

De geschiedenis van de sfinxachtige Brittenburg is al sinds de 15e eeuw een groots mysterie. Naar de locatie van het Romeinse complex wordt al jaren gezocht. 4 april 2016 heeft de gemeente Katwijk een speciale app gepresenteerd waarmee je toch een reconstructie van de Brittenburg digitaal kunt bekijken.

De Brittenburg zou een ruïne van een Romeinse vesting zijn, die in de 15e, 16e en 17e eeuw na stormen op het strand tussen Katwijk aan Zee en Noordwijk aan Zee zichtbaar is geweest. Vermoedelijk was het de locatie van het meest westelijke fort van de Romeinse limes (grens), en stond het bekend als Lugdunum Batavorum.

‘Burg te betten’

Het complex is tegenwoordig niet meer zichtbaar. Archeologen denken dat het door de zee is verzwolgen. Verschillende pogingen om de plek van de Brittenburg te traceren zijn tot dusverre niet succesvol gebleken. De Brittenburg kreeg zijn naam in de 16e eeuw. Toen het fort ineens opdoemde na de stormen dachten mensen uit de omgeving onterecht dat zij de oude vesting ‘Burg te betten’ zagen.

Gratis app

De speciale app die Katwijk presenteerde, is gemaakt in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en The Missing Link (adviesbureau omtrent erfgoed). In de digitale rondleiding door Brittenburg krijgen gebruikers een beeld van het gebouw en de omgeving waarin het wellicht stond.

Weinig informatie

De beschikbare gegevens maakten de makers van de app echter weinig meer duidelijk dan dat het om een versterkt, vierhoekig complex uit de Romeinse tijd moet zijn gegaan. Het vierkante bouwwerk op de gravure heeft een omvang van ongeveer 72 x 72 meter, en het totale gebouw heeft ongeveer de grootte van het Paleis op de Dam.

Verschillende theorieën

Vanaf 1520 zijn tekeningen van Brittenburg gemaakt, maar deze lijken niet veel op de bekende plattegronden van opgegraven forten uit de Romeinse tijd. Door de vierkante vorm speculeert men dat Brittenburg een fort, vuurtoren of zelfs een graanopslag zou zijn geweest.

expertise van archeologen

Met behulp van de kennis van archeologen over de Romeinen en hun aanwezigheid in Nederland, zijn de historische tekeningen verder uitgewerkt tot een digitaal model. Uit de app blijkt dat de archeologen ook niet zeker waren wat de functie van het gebouw was. Het model heeft een stenen muur gekregen, maar er is klaarblijkelijk niet veel bekend over de binnenkant van het complex.

bronnen:

omroepwest.nl, Romeins gebouw Brittenburg in Katwijk gereconstrueerd

omroepwest.nl, Gemeente Katwijk presenteert app

nl.wikipedia.org, Brittenburg

afbeeldingen:

De Brittenburg getekend door Abraham Ortelius in 1581, nl.wikipedia.org, Plantijn Guiciardini

Germania Inferior Lugdunum, commons.wikimedia.org, Carole Raddato

 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's