Geen foto

Britten willen soldaat Helderse Duinen terug

Het regiment Coldstream Guards wil de restanten van de soldaat terughebben.Het Engelse regiment Coldstream Guards heeft bekend gemaakt dat ze de Engelse soldaat uit 1799 die recentelijk in Den Helder werd gevonden, terug willen halen naar Groot-Brittannië. Dit ondanks eerdere berichten dat het onderzoek naar de identiteit van de soldaat is gestaakt.

De vondst van de soldaat werd afgelopen maart bij de duinen nabij Den Helder gedaan. De ontdekking werd tot kort geheim gehouden, omdat het om een bijzondere en zeldzame vondst zou gaan. De soldaat stamt uit de tijd van Napoleon en werd gevonden geheel met uniform en musketten. Hij zou kort na de Engels-Russische landing in 1799 zijn omgekomen.

Archeologe Esther Paulus verrichte onderzoek naar de identiteit van de Britse soldaat. Zij gaf aan daarmee te staken, omdat ze weinig hulp van Engeland kreeg. De Britten zouden de vondst niet als prioriteit zien omdat er indertijd wel meerdere Britten zijn gesneuveld in het buitenland. Het is nu echter duidelijk geworden dat veteranen van het Britse regiment Coldstream Guards, bekend van de rode uniformen en bontmutsen, de anonieme krijger in de armen hebben gesloten als een verloren familielid.

Het regiment heeft al een begrafenisondernemer in de arm genomen die een licentie heeft om te repatriëren. Zodra er één en ander is besproken, zou de soldaat in Engeland kunnen worden herbegraven op de militaire begraafplaats in Londen. Meer hierover in het Noordhollands Dagblad van donderdag 10 november.

Bron: Noordhollands Dagblad
Meer lezen