Stonehenge, één van de historische monumenten van Engeland.

Brits project brengt heel prehistorisch Engeland in kaart

Stonehenge, één van de historische monumenten van Engeland.Een nieuw Brits project dat wordt opgezet door de School of Archaeology in de University of Oxford zal trachten een prehistorische kaart van Engeland op te stellen voor iedereen. Het is de allereerste keer dat er een dusdanig Google Maps-achtige poging wordt gedaan voor een historische landkaart.

Met het ‘Portal to the Past’ project zullen mensen in staat zijn om online de geschiedenis van hun eigen gebied te ontdekken, zo ver terug als de Bronstijd in 1.500 v.Chr. Professor Chris Gosden. leider van het project, geeft aan dat geschiedenis een van de populairste online zoekthema’s is, naast voorouders.

Het project, dat vijf jaar in beslag zal nemen en met £1.8 miljoen wordt gefinancierd door de European Research Council, zal alle beschikbare data bijeenbrengen in een digitaal archief. Vanaf daar worden er kaarten van en zoveel mogelijk informatie over prehistorisch Engeland gecreëerd.

De meeste data wordt bijeengesprokkeld door te zoeken naar luchtfoto’s van historische plekken en resultaten van archeologische  onderzoeken door ofwel musea ofwel individuele mensen. Gosden gaf aan dat het samenvoegen van al deze informatie op één website zal onthullen waar het landschap is ontwikkeld of waar het hetzelfde is gebleven. Bovendien kan het archeologen helpen met het zoeken naar voorwerpen.

De Portal to the Past website zal naar alle waarschijnlijkheid pas in 2014 online gaan. Het zal dan beschikbaar zijn vanaf de University of Oxford School of Archaeology website op http://www.arch.ox.ac.uk/

Bron: The Telegraph

Meer lezen

Tijdvakken