Geen foto

British Library koopt oudste intacte Europese boek

De British Library heeft het oudste intacte Europese boek gekocht. De British Library heeft het oudste Europese boek gekocht voor een recordbedrag van negen miljoen pond (ca. elf miljoen euro). De jezuïtische Sociëteit van Jezus verkocht het 7e-eeuwse Evangelie van Cuthbert aan de Britse nationale bibliotheek.

Het boek was al uitgeleend aan de British Library, welke gelegen is aan King’s Cross in het noorden van Londen, toen de bibliotheek de kans kregen het te kopen. De British Library hield een inzamelingsactie om het volledig intacte boek te kunnen aanschaffen. De Britse organisatie voor nationaal erfgoed heeft ongeveer de helft van het aankoopbedrag bijbetaald.

Het kleine, in rood leer gebonden boekje werd geproduceerd in Noord-Engeland aan het eind van de 7e eeuw. Het werd begraven in de grafkist van St. Cuthbert, een Engelse Christelijke leider, op het eiland Lindisfarne rond 698 na Chr. Om de kist te beschermen tegen de Vikingen werd het naar Durham Cathedral gebracht, waar de kist in 1104 werd geopend en het boek werd gevonden.

Het boek bevat een kopie van het manuscript van de Evangelie van John in Latijn. Het boek wordt behouden voor het volk zodat toekomstige generaties ervan kunnen leren.

Bron: Daily Mail

Meer lezen